10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (2024)

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (1)

De tien grootste Nederlandse bedrijven naar beurswaarde in 2024

Beleggers zijn vaak in hoge mate geïnteresseerd in de allergrootste bedrijven en dit is niet zo heel gek. Dit soort bedrijven staan namelijk continu in de spotlight en zijn bovendien succesvol geworden met een reden. Door continu de concurrenten voor te blijven en fantastische producten te creëren, zijn deze bedrijven uiteindelijk uitgegroeid tot de grootste van Nederland en zelfs wereldwijd erg groot en bekend. In dit artikel bespreken we daarom (met trots) de top tien grootste bedrijven Nederland.

Laatste update: 5 maart 2024 – top 10, beurswaardes en informatie up-to-date!

Inhoudsopgave verberg

1.De tien grootste Nederlandse bedrijven naar beurswaarde in 2024

2.De grootte van een bedrijf meten

3.Waarom de AEX geen goede maatstaf is

4.De tien grootste bedrijven Nederland

4.1.1: ASML (€ 393 miljard)

4.2.2: Airbus ($ 134 miljard)

4.3.3: Prosus ($ 123 miljard)

4.4.4: Stellantis ($ 80 miljard)

4.5.5: NXP Semiconductors ($ 65 miljard)

4.6.6: Universal Music Group ($ 53 miljard)

4.8.8: Adyen ($ 49 miljard)

4.9.9: ING Groep ($ 46 miljard)

4.10.10. Wolters Kluwer ($ 37 miljard)

4.11.13: Ahold Delhaize ($ 28 miljard)

4.12.Shell en Unilever?

5.Beleggen in de AEX

6.Grootste bedrijven van Nederland

7.Veelgestelde vragen

7.1.Wat zijn de grootste bedrijven in Nederland?

7.2.Wat is het duurste bedrijf van Nederland?

7.3.Wat zijn de 5 grootste bedrijven van Nederland

7.4.Is ASML het grootste bedrijf van Nederland?

De grootte van een bedrijf meten

Bedrijven beoordelen op basis van omvang kan op meerdere manieren. Zo kunnen beleggers kijken naar de totale omzet, de winst of het aantal werknemers. In dit artikel rangschikken we de bedrijven op basis van de marktkapitalisatie – ofwel de beurswaarde. De beurswaarde wordt als volgt, berekent: het aantal uitstaande aandelen x de koers van het aandeel. Met andere woorden is de beurswaarde de totale waarde van alle aandelen die een bedrijf heeft uitgegeven.

De beurswaarde is volgens ons de meest geschikte manier om deze bedrijven te rangschikken, omdat de beurswaarde de actuele waarde van een bedrijf vertegenwoordigt. Dat wil zeggen, de beurswaarde is in feite de daadwerkelijke waarde – en dus grootte – van een onderneming.

Waarom de AEX geen goede maatstaf is

Veel beleggers denken dat de grootste Nederlandse bedrijven worden vertegenwoordigd in de AEX. Alhoewel hier een kern van waarheid inzit, is dit niet per definitie de waarheid. Veel van de grootste bedrijven zitten inderdaad in de AEX, maar dit is niet volledig toe te schrijven aan de marktkapitalisatie. Het gaat iets verder dan slechts het kijken naar de marktkapitalisatie.

De AEX selecteert bedrijven namelijk op het handelsvolume. Met andere woorden selecteert de AEX enkel de bedrijven waarin het meeste wordt gehandeld. Pas wanneer deze selectie is gemaakt, rangschikt de AEX deze bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie. Een groter bedrijf – in beurswaarde – zal dan ook een hogere weging in de index krijgen.

Beleggen in de grootste bedrijven Nederland? Bekijk ons overzicht van de beste beleggingsapps inclusief de beste Nederlandse brokers.

De tien grootste bedrijven Nederland

Allereerst sommen we in dit artikel overzichtelijk de tien grootste Nederlandse bedrijven op. Dit overzicht kun je vinden in de tabel hieronder. Later in het artikel zullen we elk bedrijf van een korte analyse voorzien. Op deze manier krijg je een goed beeld bij de parels van Nederlandse bodem.

PositieBedrijfBeurswaarde (in $)
1ASML393 miljard
2Airbus134 miljard
3Prosus123 miljard
4Stellantis80 miljard
5NXP Semiconductors65 miljard
6Universal Music Group53 miljard
7Heineken52 miljard
8Adyen49 miljard
9ING Groep46 miljard
10Wolters Kluwer37 miljard
13 (eerst 10)Ahold Delhaize28 miljard

1: ASML (€ 393 miljard)

Met kop en schouders steekt ASML boven de rest van de bedrijven uit. Met een beurswaarde die meer dan $ 130 miljard hoger is dan de nummer twee, is het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn zal veranderen. Deze Nederlandse parel is niet alleen actief in Nederland, maar vertegenwoordigt ons kikkerlandje over de hele wereld.

Het bedrijf produceert machines die worden gebruikt bij de fabricatie van chips. Het bedrijf is dan ook leverancier van veel chipbedrijven. Het hoofdkantoor van ASML is gevestigd in Veldhoven, Noord-Brabant. Behoorlijk bescheiden voor een bedrijf dat honderden miljarden waard is.

De beurswaarde van ASML is echter in korte tijd verdubbeld en het aandeel blijft de verwachtingen van analisten en belegggers tot nu toe telkens overtreffen, in dat opzicht is ASML alles behalve bescheiden.

Lees meer over ASML in beleggen in aandeel ASML.

2: Airbus ($ 134 miljard)

Op nummer twee staat het bedrijf Airbus met een marktkapitalisatie van $ 134 miljard. Airbus is een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld en produceert ruim de helft van alle straalvliegtuigen in de hele wereld. Airbus is bovendien de grootste concurrent van het wereldberoemde Boeing.

Airbus is al ruim vijftig jaar actief als vliegtuigbouwer en is gevestigd in Leiden. Toch is het bedrijf voornamelijk actief in Frankrijk. Zo is het operationele hoofdkantoor te vinden in Frankrijk en heeft de onderneming een beursnotering aan de beurs in Parijs.

Beleggen in de grootste Nederlandse bedrijven zoals het aandeel Airbus kan bij de populaire broker DEGIRO, waar je €100 transactietegoed kan krijgen!

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (2)

3: Prosus ($ 123 miljard)

Het derde bedrijf is Prosus met een marktwaarde van maar liefst $ 123 miljard. Dit bedrijf fungeert als beleggingsholding en investeert in diverse mediabedrijven. De grootste positie is Tencent, waarin Prosus een belang van maar liefst 31% heeft.

Prosus is van origine een onderdeel van Naspers. In 2019 kreeg Prosus pas een eigen notering aan de Euronext. Naspers is nog steeds de grootste aandeelhouder. Het bedrijf bezit maar liefst 70% van alle aandelen van Prosus.

Voor beleggers in Prosus valt het de laatste jaren niet mee, Prosus is het enige bedrijf in de top 10 grootste bedrijven Nederland die beurswaarde verliest door de dalende koers van het aandeel. We moeten nog maar zien of de Chinese markt ooit nog de groei gaat laten zien die veel beleggers (inclusief ons) al lange tijd verwachten.

4: Stellantis ($ 80 miljard)

Stellantis is voor velen waarschijnlijk een onbekend bedrijf. Toch is het met een beurswaarde van maar liefst $ 80 miljard wel goed voor de vierde plek in dit artikel.

Stellantis bestaat officieel pas twee jaar. Eigenlijk is de onderneming al veel langere tijd actief, maar na een fusie tussen twee autobedrijven (FCA en PSA) in 2021 ontstond Stellantis. Het bedrijf fungeert als autofabrikant en verkocht afgelopen jaar meer dan 6,5 miljoen voertuigen.

Hoewel de naam Stellantis je waarschijnlijk niet veel zal zeggen, produceert het bedrijf wel degelijk een aantal van de bekendste auto’s ter wereld. Zo vallen de merken Opel, Fiat, Peugeot, Citroën en Maserati onder het assortiment van Stellantis.

5: NXP Semiconductors ($ 65 miljard)

NXP Semiconductors is een voormalige divisie van Philips dat zich specialiseert in halfgeleiders. Halfgeleiders (ook wel semiconductors) worden gebruikt in vrijwel alle elektrische producten zoals televisies en verlichting. Het bedrijf is inmiddels flink gegroeid naar een beurswaarde van maar liefst $ 65 miljard en is daarmee Philips voorbij geschoten.

NXP Semiconductors is een aandeel dat enorm snel klimt in de top 10 grootste bedrijven Nederland en profiteert van de semiconductor trend. Zeker een aandeel om in de gaten te houden.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven en het bedrijf beschikt over meer dan 31.000 werknemers. Bovendien is NXP Semiconductors wereldwijd actief met vestigingen verspreid over meer dan 30 landen. Via de Semiconductor ETF $SMH kan je ook gespreid beleggen in onder andere NXP Semiconductors!

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (3)

6: Universal Music Group ($ 53 miljard)

Het bedrijf mag je misschien niet bekend voorkomen, maar de klanten van Universal Music Group zeker wel. We hebben het hier namelijk over het grootste muzieklabel ter wereld. Enkele artiesten die onder contract staan bij Universal Music Group zijn Eminem, U2, Lady Gaga en de grootste op dit moment: Taylor Swift.

Met een marktaandeel van meer dan 30% is Universal Music Group wereldleider wat betreft de muziekindustrie. Het bedrijf is groter dan Sony Music Entertainment en Warner Music Group. Momenteel heeft het haar winst vooral te denken aan de immense populairiteit van Taylor Swift. De beurswaarde van Universal Music Group bedraagt ruim $ 53 miljard en klimt snel in de top 10.

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (4)

7: Heineken ($ 52 miljard)

Een flinke stap omlaag, maar nog steeds een fors bedrijf. Op de zevende plaats van de grootste bedrijven van Nederland staat Heineken, met $ 52 miljard staat Heineken in de lijst. Een introductie heeft Heineken waarschijnlijk niet nodig. Vrijwel iedereen is (positief of niet) bekend met de alcoholische dranken die het bedrijf produceert. Niet alleen in Nederland is het merk bekend. Heineken is vandaag de dag actief in meer dan 190 landen, met meer dan 300 verschillende biermerken.

Heineken werd al opgericht in 1864 en is daarmee bijna 160 jaar oud. Het bedrijf heeft vrijwel alles al meegemaakt en is daardoor zonder twijfel een van de meest stabiele en standvastige bedrijven in deze lijst. Een groot deel van de aandelen is zelfs nog steeds in handen van de familie Heineken.

Heineken is geen bedrijf meer waarvan je heel veel groei hoeft te verwachten, eerder stond Heineken een stuk hoger in de top 10 grootste bedrijven van Nederland, toch is het bedrijf niet weg te denken.

8: Adyen ($ 49 miljard)

Adyen is een échte Nederlandse parel. Opgericht in 2006 is het een van de meest innovatieve en veelbelovende bedrijven ter wereld. Hoewel het aandeel geen makkelijk jaar heeft gehad, is het nog steeds een erg interessant aandeel. Dit is ook terug te zien in het koersverloop, het aandeel Adyen is in de afgelopen vijf jaar alsnog met ruim 127% is gestegen. De marktkapitalisatie van Adyen komt uit op $ 49 miljard.

Adyen is een payment service provider. Dit betekent dat Adyen bedrijven voorziet van een online betaalsysteem waarmee transacties eenvoudig kunnen plaatsvinden. In 2021 verwerkte Adyen transacties met een totale waarde van ruim 516 miljard euro. Een absurd groot bedrag, dat ook nog eens was toegenomen met ruim 70% in vergelijking met het voorgaande jaar. Ook voor de toekomst verwacht men veel goeds voor dit innovatieve tech-bedrijf, nu nog zien of ze dat gaan waarmaken.

Ook voor het aandeel Adyen staat een uitgebreidere analyse online.

9: ING Groep ($ 46 miljard)

Niet ver onder Adyen staat ING Groep. Het verschil tussen de twee is slechts enkele honderden miljoenen. ING Groep is de laatste tijd iets weggezakt en heeft nu een marktkapitalisatie van ruim $ 46 miljard. Terwijl ze betere marges en winsten lieten zien, werd het aandeel niet beloond op de beurs na de laatste kwartaalcijfers.

ING is wel een écht Nederlands bedrijf en het is onwaarschijnlijk dat je nog nooit van de onderneming hebt gehoord. ING levert verschillende financiële diensten, waaronder bankieren, beleggen en diverse verzekeringen. Wereldwijd heeft ING maar liefst 85 miljoen klanten, waarvan 9 miljoen in Nederland.

Dit zorgt ervoor dat ING een van de grootste en meest toonaangevende banken van Nederland is. De bank werd al in 1881 opgericht en is daarmee samen met Heineken een van de oudste bedrijven in deze lijst.

10. Wolters Kluwer ($ 37 miljard)

Wolters Kluwer is persoonlijke favoriet van ons! Dit bedrijf laat een erg mooie groei zien en dit is ook terug te zien in het koersverloop van het aandeel. Wolters Kluwer is een bekende Nederlandse naam in de wereld van professionele informatie, softwareoplossingen en diensten.

Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1987, toen het bedrijf ontstond uit de fusie van uitgeverijen Kluwer en Wolters-Samsom, heeft Wolters Kluwer zich gevestigd als een betrouwbare bron voor professionals in diverse sectoren.

Voor beleggers is Wolters Kluwer een interessant bedrijf om in de gaten te houden, gezien zijn sterke marktpositie, innovatieve aanpak en solide financiële prestaties. Daarnaast is Wolters een perfect dividend aandeel.

Lees meer in de uitgebreide Wolters Kluwer aandeel analyse.

13: Ahold Delhaize ($ 28 miljard)

We sluiten dit artikel af met een echte Nederlandse klassieker: Ahold Delhaize. Ondanks Ahold op dit moment niet meer in de top 10 staat, wilde we dit aandeel toch meenemen voor dit artikel.

Wie is er nou niet bekend met de Albert Heijn of de online winkel bol.com? Bovendien is Ahold Delhaize ook nog eigenaar van bedrijven als Etos, Gall & Gall en Stop & Shop. Het totale bedrijf komt uit op een beurswaarde van ruim $ 28 miljard.

Ahold Delhaize is ontstaan uit een fusie van Ahold en Delhaize. Deze vond in 2016 plaats en sindsdien is het bedrijf een van de machtigste in haar markt. Zo neemt Ahold Delhaize de vierde plaats in qua grootste supermarkten in Europa. De meeste omzet wordt echter gerealiseerd in de Verenigde Staten.

Ahold houdt zich steeds meer bezig met het online leveren van boodschappen en processen steeds verder te automatiseren. Mochten ze hier in slagen, dan heeft het bedrijf een gunstige toekomst in zicht.

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (5)

Shell en Unilever?

Ik hoor je al zeggen, waar is oliegigant Shell? Shell is sinds 31 december 2021 officieel geen Nederlands bedrijf meer. Shell is op dat moment namelijk volledig Brits, op papier dan. Ook het hoofdkantoor van Shell is op die dag verhuisd van Den Haag naar Londen. Zowel Shell als Unilever hebben (helaas) geen plek meer in de top 10 grootste bedrijven Nederland.

Benieuwd naar de grootste bedrijven ter wereld?

Beleggen in de AEX

Alle bedrijven die in dit artikel zijn benoemd hebben een grote positie in de AEX-index. De AEX-index bevat de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Je kan er dus ook voor kunnen kiezen om via een AEX ETF in deze bedrijven te beleggen. Bekijk welke van de twee AEX ETF’s uit de DEGIRO Kernselectie de betere keus is.

Grootste bedrijven van Nederland

Dit was de top 10 met grootste bedrijven van Nederland. Zoals je weet is de wereld altijd in beweging en kan deze top 10 op ieder moment veranderen. We doen ons best om de lijst met de grootste bedrijven van Nederland zo up-to-date mogelijk te houden!

Voor het artikel met de top 10 grootste bedrijven Nederland naar marktkapitalisatie of beurswaarde hebben we CompaniesMarketcap geraadpleegd. Let op: de top 10 grootste bedrijven Nederland kan jaarlijks of zelfs sneller veranderen.

Op de website vind je ook veel individuele aandelen analyses, onder andere van enkele bedrijven genoemd in dit artikel. Je kan deze allemaal terugvinden op de volgende verzamelpagina. Dit was het artikel over de grootste bedrijven van Nederland.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de grootste bedrijven in Nederland?

De grootste bedrijven van Nederland zijn ASML, Airbus, Prosus, Stellantis, NXP Semiconductors, Universal Music Group, Heineken, Adyen, ING Groep en Wolters Kluwer. Lees in ons artikel meer over deze bedrijven.

Wat is het duurste bedrijf van Nederland?

Het duurste bedrijf van Nederland is chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven. ASML is het duurste bedrijf op de beurs in Nederland met een beurswaarde van meer dan 393 miljard euro en hier lijkt weinig verandering in te komen. Het bedrijf is meer waar dan de bedrijven Airbus, Prosus en Heineken bij elkaar.

Wat zijn de 5 grootste bedrijven van Nederland

De 5 grootste bedrijven van Nederland zijn ASML, Airbus, Prosus, Stellantis, NXP Semiconductors. Voorheen zaten Shell, Unilever en Heineken in de top 5 grootste bedrijven Nederland, zijn deze bedrijven nu vergane Nederlandse glorie?

Is ASML het grootste bedrijf van Nederland?

Met kop en schouders steekt ASML boven de rest van de Nederlandse bedrijven uit. Met een beurswaarde van meerdan $393 miljard, is het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn zal veranderen. Deze Nederlandse parel vertegenwoordigt ons kikkerlandje over de hele wereld.

5/5 - (12 stemmen)

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde (2024) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 6198

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.